I am very interested in Arabic navigation principles. I am an old sailor and have learned that your civilization was very advanced prior to the Europeans. I would like also to see navigation instruments and charts used by your cultures. My wife and I are travelling to Paris in August 2010 and would appreciate learning more about these aspects of sailing and navigation. We have spent most of our time sailing in the waters of New Zealand and the Med. Thanks and cheers,
TAGS :
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 04/21/2010  par PARIS – Bibliothèque de l’Institut du Monde Arabe – Monde Arabe, Islam
Dear Sir,
We have many interesting books about Arab navigation in the old and contemporary ages and about astronomical instruments like « astrolabe » in our library of Institut du monde arabe.
We send you some titles in English and European languages :
– Introduction à l’ astronomie nautique arabe / Gabriel Ferrand,… .- Paris : Geuthner , 1928 .- XII- 272 p. : ill. ; 26 cm .- ( Bibliothèque des géographes arabes : 1 )
3 : Les Instructions nautiques et routiers arabes et portugais des XVe et XVIe siècles .- 1928 .- XII-272 p. ; 26 cm
Cote IMA Bibliothèque 502.2 FER/RESERVE
– Navigation et gens de mer en Méditerranée de la préhistoire ¨ nos jours : actes / de la table ronde Groupement d’ intérêt scientifique Maison de la Méditerranée, Aix- en- Provence… Collioure, sept. 1979 .- Paris : Ed. du CNRS , 1980 .- 139 p. : ill., couv. ill. ; 30 cm .- ( Cahiers du GIS de la maison de la Méditerranée : 3 )
Bibliogr. .- 2-222-02795-0
Cote IMA Bibliothèque 602.2 NAV
– Arab navigation in the Indian Ocean before coming of the Portuguese… / Ahmad b. Majid al-Najdi ; transl… with an introd. on the history of Arab navigation, notes… by G.R. Tibbetts .
London : Royal Asiatic society… , 1981 .- XXVI-614 p. ; 22 cm + 7 cartes .- ( Oriental translation fund )
Trad. de : « Kita^b al-fawa^’id fi^ usüu^l al-bahür wa al-qawa^`id ». -Réedition de l’ éd. de 1971. – Bibliogr. – Index. – Glossaire. – Append.
0-7189-0900-3
Cote IMA Bibliothèque 602.2 IBN M
– Sons of Sinbad : an account of sailing with the Arabs in their dhows… and the life of the shipmasters, the mariners and merchants of Kuwait / by Alan Villiers .- New York : Scribner , 1940 .- XV-429 p.-<30> p. de pl. : cartes, couv. ill. ; 24 cm
Cote IMA Bibliothèque 911.36 (56) VIL
– Muslim naval organisation in the Eastern Mediterranean : from the Seventh to the Tenth century A.D. / by Aly Mohamed Fahmy,… .- 2nd ed. .- Cairo : National publication and printing house , 1966 .- XIII-204 p. : ill., cartes ; 25 cm
Bibliogr. – Index chronol.
Cote iMA Bibliothèque 602.2 FAH
– Arab navigation in the Indian ocean during the Ninth and Tenth centuries A.D. / by George F. Hourani .- Ann Arbor, Mich. : University microfilms international , 1985 .- 120 f. -1 f. dépl. : ill., cartes ; 22 cm
Reprod. en fac- sim. de : Diss. : Philos. : Princeton univ. : 1939
Cote IMA Bibliothèque 602.2 HOU
– The Arab navigation / by `Allama Syed Sulaiman Nadvi ; transl. by Syed Saba^huddi^n `Abdur Rahma^n,… .- Lahore : Ashraf , 1966 .- VI-153 p. : couv. ill. en coul. ; 22 cm
Rassemble une série d’ interventions faites, par l’ auteur, du 18 au 21 mars 1931, à Bombay. – Append.
Cote IMA Bibliothèque 602.2 NAD
– Reprint of studies on nautical instruments / ed. by Fuat Sezgin ; in collab with Farid Benfeghoul, Carl Ehrig- Eggert, Eckhard Neubauer ; Fuat Sezgin ; in collab. with Mazen Amawi, Carl Ehrig- Eggert, Eckhard Neubauer ; The Institute for the history of Arabic- Islamic science . .- Frankfurt am Main : The Institut for the history of Arabic- Islamic science , 1994 .- 3 vol., 354 p., 377 p., 342 p. ; 25 cm .- ( Islamic geography : 231, 232, 233 )
Réimpr. de plusieurs articles parus dans diverses revues.- 4ème p. de t. en arabe
Cote IMA Bibliothèque 911.12 FER
– Navires et navigation aux XIVe et XVe siècles : d’ après les récits de voyages / Anne Pouget- Tolu .- Paris : L’ Harmattan , 2002 .-
227 p. : couv. ill. en coul. ; 22 cm Bibliogr. .- 2-7475-2335-7
Cote IMA Bibliothèque 911.31 (262) POU
– Les Boutres : derniers voiliers de l’ Océan indien / Clifford W. Hawkins ; .- Lausanne : Edita Paris : Vilo , 1981 .- 143 p. : ill. en noir et en coul., carte, couv. ill. en coul. ; 31 cm
Bibliogr. .- 2-88001-119-1
Cote iMA Bibliothèque 629.5 HAW
– Red sea explorers / Peter Vine, Hagen Schmid ; foreword by Hans Hass .- London : IMMEL , 1987 .- 206 p. : ill., cartes ; 27 cm
0-907151-30-2
Cote IMA Bibliothèque 591 (56) VIN
– Le Yémen et la Mer Rouge : actes / du colloque organisé au Sénat, 29- 30 nov. 1993, par le Centre culturel yéménite et l’ Association France- Yémen ; <éd. par> Yves Thoraval, Chawki Abdelamir et André Nied .- Paris : L’ Harmattan , 1995 .- 102 p. ; 22 cm
2-7384-3148-8
Cote iMA Bibliothèque 934 (565) YEM
– In the wake of the dhow : the Arabian Gulf and Oman / Dionisius A. Agius .- London : Ithaca, 2002 .- XX-253 p. : cartes, ill., couv. ill. ;
24 cm
Glossaire Bibliogr. Index .- 0-86372-259-8
Cote IMA Bibliothèque 629.5 (566) AGI
– El « Kitab al- `amal bi- l- asturlab » = LLibre de l’ us de l’ astrolabi / d’
Ibn al- Samhü ; est. i trad. Merce Viladrich i Grau .- Barcelona : Institut d’ estudis catalans , 1986 .- 158 p. : ill. ; 25 cm .- (Memories de la seccio historico- arqueologica : 36 )
Index .- 84-7283-085-3
Cote IMA Bibliothèque 503.2 IBN S
– Astrolab und Klosterreform an der Jahrtausendwende : Vorgetragen am 11. Februar 1989 / Arno Borst .- Heidelberg : Carl Winter Universitatsverlag , 1989 .- 141 p. : couv. ill. ; 25 cm .- (Sitzungsberichte der Heidelberger Akademie der Wissenschaften : 1 ; Philosophisch- historische Klasse )
Bibliogr. Index .- 3-533-04146-8
Cote IMA Bibliothèque 502.2 BOR
– Etudes : 1987- 1989 / ²d. par A. J. Turner .- Paris : Société internationale de l’ astrolabe : IMA , 1989 .- 126 p. : ill. ; 24 cm .-
( Astrolabica : 5 )
Cote IMA Bibliothèque 502.2 ETU
We hope these titles will interest you and we will be pleased to receive you in our library next summer.
Sincerely,
Bibliothèque de l’Institut du monde arabe (IMA)
Informations pratiques
– ouverture du mardi au samedi de 13h à 20h
– Accès libre et gratuit
– Consultation sur place
– opening hours during summer : from 1 pm to 6 pm, from tuesday until saturday.
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *