I am post-graduate research student at the Royal College of Art in the History of Design department. I am currently engaged in new research into the history and design of new museums in Britain, Europe and Latin America. I am particularly interested in the Paris’ Centre George Pompidou-Beaugourg because it is a really impressive building within a medieval urban fabric. Its post-modern high-tech architecture makes it an unique and extraordinary example of how a museum could transform an improve a derelict neighbourhood. What I would like to ask you is if you could inform me about the documentation related to the building since its early moments as an idea of President Georges Pompidou until the construction itself. I am really interested in any kind of documents regarding the first reports, the launching of the international competition for designing the building, the Committee’s decisions and minutes about the projects selected and, of course, if you keep the record of the architectural plans, models, photograhps, correspondences exchanged between Renzo Piano and Richard Rogres with the Committee responsible for planning and developing the Museum and its site. I am intending to plan a trip to Paris to consult your archives, but if you could provide me some info, I will be able to plan my trip in order to have enough time to search all these material. Thank you for your attention Sincerely yours, Ana Beatriz da Rocha
Réponse apportée le 01/13/2006  par PARIS Bpi – Actualité, Art moderne, Art contemporain, Presse
The best way to find information about your subject is to contact the archives of the Centre Pompidou (http://www.centrepompidou.fr/ , « on line resources », « archives »).
On the Center website, you will have some informations about history and architecture :
Architecture of the building
http://www.centrepompidou.fr/pompidou/Communication.nsf/0/B90DF3E7C7F18CAEC1256D970053FA6D?OpenDocument&sessionM=3.1.12&L=2
and a virtual visit
FOLLOW THE GUIDE
See this in-depth guide to visiting the Centre.
http://www.centrepompidou.fr/education/ressources/ENS-cgp-archi/ENS-cgp-archi.htm
You will find in our library books, press packs (12 volumes from the very beginning) and articles about the Centre Pompidou (I hope that you can read French) :
* Auteur : Piano, Renzo
Titre : Du Plateau Beaubourg au Centre Georges Pompidou / Renzo Piano, Richard Rogers ; entretien evec Antoine Picon
Éditeur : Paris : Centre Georges Pompidou, 1987
Description : 168 p. : ill. ; 28 cm
ISBN : 2-85850-377-X
Sujets : Centre national d’art et de culture Georges Pompidou Paris
Autre auteur : Rogers, Richard
Exemplaire : Niveau 3 – Arts, loisirs, sports – Cote : 724.408 PIA – Disponible
* Auteur : Futagawa, Yukio
Titre : Piano et Rogers, Ove Arup Engineers : Centre Georges Pompidou, Paris, 1972-1977 / Rédaction et photographies de Yukio Futagawa ; texte de Piano et Rogers
Éditeur : Tokyo : A.D.A. Edita, 1977
Description : 44 p. : ill. ; 37 cm
Collection : Global architecture ; 44
Notes : Texte en français et en anglais
ISBN : 2-85850-092-4
Sujets : Centre national d’art et de culture Georges Pompidou Paris Autre auteur : Piano, Renzo
Rogers, Richard
Exemplaire : Niveau 3 – Arts, loisirs, sports – Cote : 724.408 FUT – Disponible
* Auteur : Bidaine, Philippe
Titre : Centre Pompidou / Philippe Bidaine
Éditeur : Paris : Scala, 2000
Description : 64 p. : ill. ; 15 x 10 cm
Collection : L’esprit du lieu
Résumé : Raconte comment le projet audacieux du Centre Pompidou a pris forme et explique comment son architecture résolument contemporaine et technologique s’est implantée dans un des des plus vieux quartiers de la ville.
ISBN : 2-86656-226-7
Sujets : Centre national d’art et de culture Georges Pompidou Paris Exemplaire : Niveau 3 – Arts, loisirs, sports – Papier 1. 724.408 BID – Disponible
* Auteur : Baudrillard, Jean
Titre : L’effet Beaubourg : implosion et dissuasion / Jean Baudrillard
Éditeur : Paris : Ed. Galilée, 1977
Description : 50 p. ; 20 cm
Collection : Débats
Sujets : Centre national d’art et de culture Georges Pompidou Paris Exemplaire : Niveau 2 – Philo, religion, sc. sociales – Cote : 30 BAUD 1 – Disponible
* Auteur : Leroy, Marie
Titre : Le phénomène Beaubourg / Marie Leroy
Éditeur : Paris : Syris, 1977
Description : 122 p. ; 22 cm
Collection : Combat culturel ; 3
Sujets : Centre national d’art et de culture Georges Pompidou Paris Exemplaire : Niveau 2 – Philo, religion, sc. sociales – Cote : 301.4 LER – Disponible
* Auteur : Affeulpin, Gustave
Titre : La soi-disant utopie du Centre Beaubourg / Gustave Affeulpin
Éditeur : Paris : Entente, 1976
Description : 198 p. ; 20 cm
Collection : Antidotes
ISBN : 2-7266-0019-0
Sujets : Centre national d’art et de culture Georges Pompidou Paris Exemplaires : Niveau 2 – Philo, religion, sc. sociales – Cote : 301.4 AFF – Disponible
Niveau 3 – Arts, loisirs, sports – Cote : 724.408 AFF – Disponible
You will find a lot of articles in the database « Bpi-Doc’ (2d level of the library, « presse ») and in the press pack in the same area
Titre : Le Centre Georges Pompidou /
Éditeur : Paris : B.P.I., [*156 doc.] 1987-
Description : 30 cm 12 vol.
Sujets : Centre national d’art et de culture Georges Pompidou Paris–dossiers documentaires
Sincerely yours,
RADIS/
Service des Réponses A DIStance de la Bpi
Bpi – Renseignements pratiques
Organisme associé du Centre Pompidou, la Bibliothèque publique d’information est, depuis son ouverture en 1977, une bibliothèque multimédia, encyclopédique, d’actualité, ouverte à tous gratuitement, sans formalités, pour la consultation sur place. Elle met à la disposition d’un large public adulte des collections de référence.
Entrée : Rue du renard (au dos du Centre), Paris 4ème.
Métro : Châtelet, Les Halles, Rambuteau, Hôtel de Ville.
Horaires d’ouverture : 12h à 22h en semaine, de 11h à 22h le week-end et les jours fériés.
Fermeture hebdomadaire le mardi, fermeture annuelle le 1er mai.
Catalogue sur Internet : http://www.bpi.fr/
Adresse postale : BPI 25 rue du Renard 75197 Paris cedex 04
Tél. : 01 44 78 12 75
Fax : 01 44 78 12 15
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *