I am looking for information about the influence of French art on Arab aesthetics in the 19th century. This include the visits of French artists to the Arab world and any exhibtion they might have had, any direct contact with Arab artists. It can include Arab collectors of French art in the same period. It also include Arab artists studying under French artists
TAGS :
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 04/24/2013  par PARIS – Bibliothèque de l’Institut du Monde Arabe – Monde Arabe, Islam
You are looking for information about the influence of French art on Arab aesthetics in the 19th century. The Library of the Arab World Institute, suggests the following books and websites.
To recommend you more references, could you please define the languages required, as there are other books in French and in Arabic about your topic.
NAEF, Silvia
A la recherche d’une modernité arabe : l’évolution des arts plastiques en Egypte, au Liban et en Irak / Silvia Naef.- Genève : Slatkine, 1996.- 450 p.- 48 p. de pl. : couv. ill. en coul. ; 23 cm.- (Arabiyya) En ann., présentation de plusieurs manifestations artistiques organisées en Irak et en Egypte et notices biographiques des artistes arabes cités.- Bibliogr. Index.- 2-05-101376-4
Iconographie / ARTS PLASTIQUES / MODERNITE / PEINTURE / ART CONTEMPORAIN / 1850 – 1990 / INFLUENCE / PEINTRE / MUSEE / POLITIQUE CULTURELLE / EXPOSITION ARTISTIQUE / ART ABSTRAIT / ART ENGAGE / MARCHE DE L’ART / CRITIQUE D’ART / LIBAN / EGYPTE / IRAK
Cote BIMA 752 (53) NAE
Dobie, Madeleine
Foreign bodies : gender, language, and culture in French orientalism / Madeleine Dobie.- Stanford, Cal. : Stanford university press, 2001.- 1 vol. (234 p.) : ill., couv. ill. ; 24 cm
Bibliogr. p. 213-226. Index.- 0-8047-4104-2
ORIENTALISME / LITTERATURE FRANCAISE / INFLUENCE / POLYGAMIE / ESCLAVAGE / FEMME / RELATION DE VOYAGE / STEREOTYPE / POLITIQUE COLONIALE / EROTISME / MONTESQUIEU CHARLES DE / LETTRES PERSANES / FRANCE
Cote BIMA 009 DOB
SAID, Edward
Orientalism / Edward W. Said.- New york : Vintage, 1979.- 368 p. : couv. ill. en coul. ; 21 cm
Notes bibliogr. Index.- Ex. dédicacé par l’auteur.
0-394-74067-X
ORIENTALISME / RELATIONS CULTURELLES / INFLUENCE LITTERAIRE / EXPLORATEUR / CULTURE / RELATION DE VOYAGE / STEREOTYPE / INFLUENCE CULTURELLE / PAYS ARABES / ROYAUME UNI / FRANCE / EUROPE
Cote BIMA 009 SAI
Orientalism : Delacroix to Klee / curator and ed. Roger Benjamin ; contrib. photogr. Mounira Khemir ; Ursula Prunster, Lynne Thornton.- London : The Art gallery of New South Wales, 1997.- 259 p. : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 31 cm
Bibliogr.- 0-7313-1356-9
Iconographie / ORIENTALISME / PEINTURE / PEINTRE / PHOTOGRAPHIE / KLEE PAUL / DELACROIX EUGENE
Cote BIMA 755 ORI
BEHDAD, Ali
Belated travelers : orientalism in the age of colonial dissolution / Ali Behdad.- Durham, N.C. : Duke university press London, 1994.- X-164 p. : ill. ; 24 cm
0-8223-1454-1
RELATION DE VOYAGE / ORIENTALISME / 1800 – 1900 / NERVAL GERARD DE / VOYAGEUR / FLAUBERT GUSTAVE / KIPLING RUDYARD
Cote BIMA 911.35 BEH
KARNOUK, Liliane
Modern Egyptian art : the emergence of a national style / Liliane Karnouk ; with a foreword by P. J. Vatikiotis.- Cairo : The American University press, 1988.- 89 p. : ill. en noir et en coul., couv. ill. en coul. ; 23 cm
Notes bibliogr. Index.- 977-424-176-2
Iconographie / ART CONTEMPORAIN / SCULPTURE / PEINTURE / ARTS PLASTIQUES / PEINTRE / EGYPTE
Cote BIMA 750 (620) KAR
Cent ans d’art plastique au Liban 1880-1980 = One hundred years of plastic arts in Lebanon 1880-1980 = مائة عام من الفن التشكيلي في لبنان 1880-1980
– Beyrouth : Richard A. Chahine, 1982.- 2 vol., pagination multiple : ill. ; 36 cm
Iconographie / ARTS PLASTIQUES / ART CONTEMPORAIN / LIBAN
Cote BIMA 750 (534) CEN
Beguin Billecocq, Xavier
Oman vu par des artistes français du XVIIe au XXe siècle = Oman in the work of French artists from the XVIIth to the XXth century =
عمان في عيون فنانين فرنسيين من القرن السابع عشر إلى القرن العشرين
/ Xavier Beguin Billecocq ; .- Paris : Relations internationales et culture, 1995.- 112 p. : tout en ill., couv. ill. ; 30×42 cm
2-910460-01-0
Iconographie / ORIENTALISME / PEINTURE / 1670 – 1935 / PEINTRE / OMAN / FRANCE
Cote BIMA 755 BIL
ABROUS, Mansour
Les Artistes plasticiens algériens : essai d’un répertoire biographique : 1917-1997 / Mansour Abrous.- Paris : Abrous, 1998.- 222 p. ; 21 cm
Répertoire / Biographie / ARTS PLASTIQUES / ARTISTE / 1917 – 1997 / ALGERIE
Cote BIMA 750 (613) ABR
VERNOIT, Stephen
Occidentalism : Islamic art in the 19th century / by Stephen Vernoit ; The Nour foundation.- Oxford : Oxford university press New York : Azimuth : The Nour foundation, 1997.- 256 p. : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 38 cm.- (The Nasser D. Khalili collection of Islamic art : 23)
Bibliogr. Index. tabl. de concordance.
0-19-727620-2
Iconographie / Répertoire / ART ISLAMIQUE / STYLE ARTISTIQUE / PERIODE MODERNE / 1800 / 1900 / CALLIGRAPHIE / ARCHITECTURE / COSTUME / ART DECORATIF / POTERIE / ART DU VERRE / MAMELOUK / EMPIRE OTTOMAN / ARTISANAT / ORIENTALISME / ART OCCIDENTAL / INFLUENCE CULTURELLE / COLLECTION NASSER KHALILI
Cote BIMA 700.3 VER
CLAYTON, Peter A.
L’Egypte retrouvée : artistes et voyageurs des années romantiques / Peter A. Clayton ; introd. de Jean Yoyotte ; trad. de Zéline Matignon.- : Seghers, 1984.- XI-192 p. : ill. en noir et en coul., carte, couv. ill. en coul. ; 28 cm.- (Albums Etonnants voyageurs) Trad. de: « The Rediscovery of Egypt ».- Bibliogr. Index
Iconographie / VOYAGEUR / PERIODE MODERNE / EXPLORATEUR / ARCHEOLOGIE / DESSIN / PEINTURE / ORIENTALISME / RELATION DE VOYAGE / MONUMENT / PEINTRE / ARTISTE / EGYPTOLOGIE EGYPTE / EUROPE
Cote BIMA 911.35 CLA
PELTRE, Christine
Dictionnaire culturel de l’orientalisme / Christine Peltre.- Paris : Hazan, 2003.- 144 p. : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 26 cm.- (L’atelier du monde)
2-85025-882-2
Répertoire / Iconographie / ORIENTALISME / PEINTURE / PEINTRE / PHOTOGRAPHIE / CINEMA / EGYPTOLOGIE / VOYAGEUR / MUSIQUE / INFLUENCE
Cote BIMA 755 PEL
– La Multiplication des images en pays d’Islam de l’estampe à la télévision : actes du colloque « Images : fonctions et langages, l’incursion de l’image moderne dans l’orient musulman et sa périphérie », Istanbul, Université du Bosphore, Bogazi«i universitesi, 25-29 mars 1999 / ; Orient Institut der deutschen Morgenlandischen Gesellschaft.- Wurzburg : Ergon verlag, 2003.- 328 p. : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 25 cm.- (Istanbuler texte und studien : 2)
3-89913-313-7
Congrès / Iconographie / ART FIGURATIF / IMAGE / SYMBOLIQUE / SOCIOLOGIE / HISTOIRE / ISLAM / 1655 – 1999 / CHRETIEN / SOUFISME / SHIISME / RELIGION / PROPAGANDE / EMPIRE OTTOMAN / HABITAT / ART DECORATIF / PEINTURE / INFLUENCE / CINEMA / MEDIA / HISTOIRE CULTURELLE / BATAILLE DE KERBELA / OCCIDENT / SURREALISME / CULTURE / POPULAIRE / SOCIOLOGIE CULTURELLE / SYRIE / LIBAN / EGYPTE / TURQUIE
Cote BIMA 701 (53) MUL
Websites :
– « Projet pour une étude exhaustive sur l’art arabe contemporain dans son contexte socioculturel », Unesco (french) :
http://unesdoc.unesco.org/images/0002/000254/025461fb.pdf>
– One Fine Art :
http://onefineart.com/en/pastartists/>
– O. Louis Guglielmi [Egyptian-born American Painter, 1906-1956], in artcyclopédia :
http://www.artcyclopedia.com/artists/guglielmi_o_louis.html
– Iraqi artists :
http://www.iraqiart.com/artists/j_saleem.htm
– Al-Bab, about arab wold, art page :
http://www.al-bab.com/arab/visual/art.htm
– Art in Lebanon (french) :
http://artinlebanon.e-monsite.com/pages/art-libanais/la-renaissance.html
Thank you for using our Ask a Librarian service.
Sincerely,
Institute of the Arab World’s Library
Eurêkoi BIMA – Bibliothèque de l’Institut du monde arabe
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *