We are trying to collect photographs, articles and general information about photographers who came to Jordan and to the Middle East from 1850 until now
image_pdfimage_print
Al Urdun Al Jadid Research Center (UJRC), in cooperation with the Greater Amman Municipality, is creating National archives for photographs of Jordan since 1850 until now. We are trying to collect photographs, articles and general information about photographers who came to Jordan and to the Middle East from 1850 until now. We are interested in photographs but also in historical backgrounds of these photographs and photographers (their names, the conditions of the photographs, etc. ….). We would like to request your assistance in obtaining such photographs and information to enable Jordan’s people to look back at their history through photography. We appreciate any kind of help and your cooperation. As we are looking for exchanges, we could provide you with photographs and information on our side.We will mention your cooperation with us in this project (brochures, website and posters, etc…).Best Regards
Réponse apportée le 12/30/2011  par PARIS – Bibliothèque de l’Institut du Monde Arabe – Monde Arabe, Islam
Here are the references from our collections about photographs or photographers in Jordan and Middle East :
1/ Photography’s history on Jordan or Middle East
– Abujaber, Raouf Sa`d / Cobbing, Felicity
Beyond the river : Ottoman Transjordan in original photographs / Raouf Sa`d Abujaber and Felicity Cobbing .-London : Stacey International , 2005.- 1 vol. (240 p.) : cartes, ill. en noir, couv. ill. ; 30 cm
Bibliogr. p. 237- 240.- En append. biographies des photographes .- ISBN 1-900988-82-8
Album photos
* PHOTOGRAPHIE * PERIODE MODERNE *
1869 / 1921
PHOTOGRAPHE
JORDANIE
– [Exposition. Paris, Institut du monde arabe. 2007]
L’Orient des photographes arméniens : [exposition] / [conçue et réalisée par l’Institut du monde arabe, présentée du 21 février au 1er avril 2007 ; préface Brahim Alaoui, introduction de Badr el-Hage ; avec la collab. de Mona Khazindar, Djamila Chakour, Hoda Makram- Ebeid] .- Paris : IMA : Editions Cercle d’art , 2007 .- 1 vol. (95 p.) : ill. en noir et en coul., couv. ill. ; 22 x 22 cm .- ( Images Orient )
Cette exposition a été réalisée dans le cadre de l’Année de l’Arménie en France.- Contient la liste des principaux studios de photographies arméniens de l’Orient .- ISBN 978-2-7022-0-839-7
Catalogue d’exposition
* HISTOIRE * PHOTOGRAPHIE * MINORITE * ARMENIEN *
1860 / 1960
PHOTOGRAPHE / STUDIO PHOTOGRAPHIQUE / BOYADJIAN KATIA
TURQUIE / EGYPTE / LIBAN / SYRIE / ARMENIE / IRAN / PALESTINE / IRAK / JORDANIE / MOYEN ORIENT
– [Exposition. Paris, Institut du monde arabe. 1995] / [Exposition. Jérusalem, Ecole biblique et archéologique française. 1995]
Itinéraires bibliques : photographies de la collection de l’Ecole biblique et archéologique française de Jérusalem, début du XXe siècle : [catalogue de l’exposition présentée à l’Institut du monde arabe du 17 janvier au 30 avril 1995 et à l’Ecole biblique et archéologique française et au Centre culturel français de Jérusalem du 21 janvier au 25 février 1995 / sous la direction de Pierre Devin .- Douchy : C.R.P. Paris : IMA , 1994 .- 94 p. : tout en ill., couv. ill. ; 25 cm
ISBN 2-90-606275-8
Album photos / Catalogue d’exposition
PHOTOGRAPHIE / PHOTOGRAPHE / BOTTERO JEAN / PERE JASSEN / PERE SAVIGNAC / PHOTOTHEQUE
SINAI / JORDANIE / EGYPTE / PALESTINE
– [Exposition. Los Angeles, University of California research library. 1981-1982]
The Photographic heritage of the Middle East : an exhibition of early photographs of Egypt, Palestine, Syria, Turquey, Greece, and Iran : 1849-1893 : [UCLA Research library, November 5, 1981- February 21, 1982] / [catalogue] by Paul E. Chevedden .- Malibu, Cal. : Undena , 1981 .- 36 p. : ill., couv. ill. ; 19 cm
Ex. dédicacé . – Bibliogr. .- ISBN 0-89003-096-0
Catalogue d’exposition
* PHOTOGRAPHIE * HISTOIRE * EMPIRE OTTOMAN *
1849 / 1893
VILLE / MONUMENT / ARCHEOLOGIE / PHOTOGRAPHE / DU CAMP MAXIME / FRITH FRANCIS / HAMMERSCHMIDT W. / BEDFORD FRANCIS / BEATO ANTONIO / BONFILS / ZANGAKI G. / BISHOP ISABELLA LUCY / GULMEZ FRERES
MOYEN ORIENT / EGYPTE / PALESTINE / SYRIE / TURQUIE / GRECE / IRAN
– MICKLEWRIGHT, Nancy
A Victorian traveler in the Middle East: the photography and travel writing of Annie Lady Brassey / Nancy Micklewright .- Aldershot : Ashgate , 2003 .- XV-239 p. : ill., couv. ill. ; 24 cm
Bibliogr. Index .- ISBN 0-7546-3202-4
* VOYAGEUR * RELATION DE VOYAGE * PHOTOGRAPHIE * PERIODE MODERNE *
1839 / 1887
FEMME / BRASSEY ANNIE / PHOTOGRAPHE
MOYEN ORIENT / ROYAUME UNI
– PEREZ, Nissan N.
Focus East : early photography in the Near East : 1839- 1885 / by Nissan N. Perez .- New York : Harry N. Abraham , 1988 .- 256 p. : tout en ill., couv. ill. ; 31 cm
ISBN 0-8109-0924-3
Album photos
1839 / 1885
PHOTOGRAPHIE / ORIENTALISME / STEREOTYPE / PHOTOGRAPHE
MOYEN ORIENT
– AUBENAS, Sylvie / LACARRIERE, Jacques
Voyage en Orient / Sylvie Aubenas, Jacques Lacarrière .- Paris : Hazan , 1999 .- 213 p. : ill., couv. ill. ; 25 cm
ISBN 2-85025-688-9
Album photos
1850 / 1880
PHOTOGRAPHIE / PHOTOGRAPHE
MOYEN ORIENT / SYRIE / LIBAN /PALESTINE / EGYPTE /TURQUIE
– In Arab lands : the Bonfils collection of the University of Pennsylvania Museum / with an introd. by Douglas M. Haller .- Cairo : The American University of Cairo press : Zeitouna , 2000 .- Non paginé : ill. en noir et en coul., couv. ill. ; 24 x 36 cm
ISBN 977-424-569-5
Album photos
* EMPIRE OTTOMAN * SOCIETE * PHOTOGRAPHIE
COLLECTION BONFILS / PHOTOGRAPHE / BONFLIS FELIX / BONFILS ADRIEN / BONFILS LYDIE / UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA MUSEUM
MOYEN ORIENT / EGYPTE / DAMAS / JERUSALEM / LIBAN / BEYROUTH / LE CAIRE / PALESTINE / SYRIE
2/ Photographic albums on Jordan from contemporary photographs
– TAILLANDIER, Jean- Pierre
La Jordanie : pays du soleil, du sable, de la ténacité et du sourire / Jean-Pierre Taillandier .- Paris : SEFA , 1975 .- Non paginé : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 24 cm
Album photos
JORDANIE
– TAYLOR, Jane
High above Jordan / aerial photographies by Jane Taylor ; foreword by H. M. King Hussein .- 2nd ed. .- London : Argo Films , 1989 .- 64 p. : tout en ill., couv. ill. ; 34 cm
ISBN 0-9512766-3-8
Album photos
JORDANIE
– CHENEVIERE, Alain
Jordanie : depuis l’aube de l’humanité / textes et photographies Alain Chenevière ; dir. Roger Sabater .- Paris : Vilo , 1996 .- 191 p. : carte, tout en ill., couv. ill. ; 29 cm .- (Terres de passion)
ISBN 2-7191-0333-0
Album photos
JORDANIE
– FOLBERG, Neil
Déserts de lumière : Israel, Egypte et Jordanie / Neil Folberg .- 2e éd. .- Paris : Abbeville , 1998 .- 204 p. : tout en ill., couv. ill. en coul. ; 32 cm
Index. .- ISBN 2-87946-170-7
Album photos
* DESERT *
ISRAEL / EGYPTE / JORDANIE
– BORCHI, Massimo
Jordanie : royaume des sables / [photographies de Massimo Borchi ; avec la collab. de Antonio Attini, Marcello Bertinetti, Angelo Tondini, [et al.] ; [texte de Nino Gorio] .- Genève : Minerva , 2000 .- 127 p. : carte, ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 30 cm
La page de couv. porte le titre suivant : « Jordanie : royaume du désert » .-ISBN 2-8307-0569-6
Album photos
JORDANIE
– NORMAND, Isabelle / NORMAND, Roger
Pétra, la cité du désert / Isabelle et Roger Normand .- Vétraz- Montoux (74) : Editions de la Boussole , 1999 .- 68 p. : photographies en coul. ; 22 x 26 cm .- ( Orient )
ISBN 2-9507308-9-2
Documentaire jeunesse / Album photos
* ARCHEOLOGIE * ANTIQUITE *
JORDANIE / PETRA
– MATHE, Jean / Crozat-Mathe, Annie
Syrie-Jordanie : entre Golfe persique et Méditerranée / texte Jean Mahé ; photographies Annie Crozat- Mathé .- Tournai : La Renaissance du livre, 2001.- 223 p. : cartes en coul., ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 26 cm .- (L’Esprit des lieux)
Bibliogr. Glossaire.- Chronol. .- ISBN 2-8046-0549-3
Album photos
SITE ARCHEOLOGIQUE / MONUMENT
SYRIE / JORDANIE
– BEAUMONT, Hervé / Held, Suzanne
Sur les routes de la soie / photographies de Suzanne Held ; textes de Hervé Beaumont .- Paris : Gallimard [S.l.] : Géo , 2002 .- XVI-214 p. : tout en ill., couv. ill. en coul. ; 29 cm
Ann. Chronol. Bibliogr. Glossaire .- ISBN 2-74-241085-6
Album photos
ROUTE DE LA SOIE
SYRIE / JORDANIE / IRAN / AFGHANISTAN / OUZBEKISTAN / PAKISTAN / CHINE / JAPON / ASIE CENTRALE
– DEHAU, Etienne
Syrie- Jordanie / Etienne Dehau .- Paris : EDL , 2003 .- 216 p. : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 29 cm .- (Geo partance)
ISBN 2-84690-028-0
Album photos
SYRIE / JORDANIE
– BARAN, Claudie
Souks / Claudie Baran ; photographies Erick Bonnier .- Paris : Flammarion , 200 .- 176 p. : photographies en coul. ; 32 x 25 cm
2-082007308
Album photos / Adulte
* ARCHITECTURE * COMMERCE *
MAROC / ALGERIE / TUNISIE / LIBYE / EGYPTE / YEMEN / JORDANIE / LIBAN / SYRIE / IRAK
– Rachet, Guy / Vincent, Claudia
La Jordanie / Guy Rachet et Claudia Vincent .- Paris : Ed. Place des Victoires , 2006 .- 1 vol. (259 p.) : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 32 cm
ISBN 2-85620-472-4 ; ISBN 978-2-85620472-6
Album photos
JORDANIE
– Ferrari, Rogério
Palestine / photographies de Rogério Ferrari ; préface de Dominique Vidal ; texte de Leila Khaled .- : Le Passager clandestin Paris , 2008 .- 1 vol (89 p.) : ill., couv. ill. ; 21 x 20 cm .- (Existences, résistances)
ISBN 978-2-916952-12-3
Album photos
* QUESTION PALESTINIENNE * CAMP DE REFUGIES *
2002 / 2008
RESISTANCE / REFUGIE / PALESTINIEN
TERRITOIRES OCCUPES / CISJORDANIE / GAZA / LIBAN / JORDANIE
– Toukan, Ali Abdullah
Amman the capital : past, présent and future = عمان العاصمة : ماضيا و حضارا و مستقبلا .- Dubai : Middle East Vision , 2009 .- 1 vol. (non paginé) : carte, ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 34 cm + 2 DVD
Album photos / Document audiovisuel
* VILLE *
JORDANIE / AMMAN
3/ To complete these references by more bibliographical resources you may consult these online catalogs or virtual libraries :
– WorldCat : results for research on « Jordan » and « visual material » :
<http://www.worldcat.org/search?q=su%3Ajordanie&fq=x0%3Aimage+%2B+x4%3A2d&qt=advanced&dblist=638>
– French National Library (BnF): results for a research on « Jordanie » / photographic resources :
<http://catalogue.bnf.fr/servlet/ListeEntrees?host=catalogue>
– the French virtual library Gallica (bnF) :
<http://gallica.bnf.fr/Search?ArianeWireIndex=index&p=1&lang=FR&f_typedoc=images&q=jordanie>
– The Library of Congress photographic collections :
<http://www.loc.gov/pictures/search/?q=jordan&fi=subject&sg=true>
– the European virtual library Europeana :
< http://www.europeana.eu/portal/search.html?query=jordanie&qf=TYPE:IMAGE>
– The RMN Agency : photographies on Jordan
<http://www.photo.rmn.fr/cf/htm/CSearchT.aspx?Round=2&Total=125&FP=19898633&E=2K1KTSUAJ16B0&SID=2K1KTSUAJ16B0&New=T&Page=1>
– Archives from Gamma / Rapho agency :
< http://www.gamma.fr/archives/index2.pgi>
-BnF exhibition on the Middle East and photographers :
<http://expositions.bnf.fr/veo/orient_photo/index.htm>
-Archival photographic collections from Chicago University : 14 results on Jordan :
<http://photofiles.lib.uchicago.edu/db.xqy?keywords=jordan>
Sincerely yours
Library of the Arab world’s Institute
Eurêkoi – Bibliothèque de l’Institut du monde arabe
http://www.imarabe.org/page-sous-section/la-une
https://www.eurekoi.org
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *