Je cherche des articles de journaux principalement en anglais afin de me pencher sur la question  » Qatar friend or foe ? «
image_pdfimage_print
Doha, la capitale vue de la mer
By Nikon [Public domain], via Wikimedia Commons
Notre réponse du 25/09/2017
Vous recherchez des articles, principalement en anglais pour répondre à la question Qatar, ami ou adversaire ? Vous habitez en région lyonnaise et le plus efficace pour vous serait de poser la question précise au Guichet du savoir pour exploiter les ressources de la BM de Lyon.
On peut voir sur leur site que vous disposez de la base Europresse : base de données de presse en texte intégral et journaux en pdf.
Vous avez accès à un vaste choix de journaux généralistes, de publications spécialisées et de fil de presse français et étrangers, ainsi que leurs archives : plus de 1 500 titres de presse dont 200 en pdf, 230 titres en français ainsi que des biographies et des études et rapports économiques.
Recherche sur internet
Pour vous faire une idée de la question, vous pouvez lire l’article Qatar diplomatic crisis dans le Wikipedia anglais. Vous pouvez cliquer en fin d’article sur les liens vers les articles de presse.
Ci-dessous, quelques références d’articles consultatbles en ligne :
Un article du Washington post : The Persian Gulf crisis over Qatar, explained By Ishaan Tharoor June 6, 2017
Site de la BBC Qatar crisis: What you need to know BBC news 19 July 2017
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-40173757
Saudi Arabia, Egypt lead Arab states cutting Qatar ties, Iran blames Trump
A growing number of Arab nations have cut ties with Qatar.
The nations pointed to Doha’s alleged terrorism ties and their own national security.
The coordinated move escalates a dispute over Qatar’s support of the Muslim Brotherhood, and adds accusations that Doha backs the agenda of Iran.
Reuters with AP Published 11:00 PM ET Sun, 4 June 2017
Qatar – we have a problem The Times, June 24 2017,
Now politically isolated by its closest neighbours and long mistrusted in the West because of its terrorist associations and allegations of corruption, what’s next for Qatar, the wealthiest country on the planet? Richard Spencer reports on life inside the emirate at the heart of the latest Middle East crisis
Le point de vue d’Al-Jazeera : 30 Juin 2017 :
Qatar-Gulf crisis: Your questions answered
A breakdown of the latest diplomatic crisis and what it means for the region.
A toutes fins utiles, voici deux références de livres repérés dans le catalogue de la Bibliothèque de Sciences Po. Je vous indique le lien vers la notice dans le catalogue collectif Sudoc qui vous permet de localiser le document dans une bibliothèque (voir lien dans le bandeau bleu de la notice).
Qatar: a modern history par Fromherz, Allen James, 2017, Updated edition.
What role does Qatar play in the Middle East and how does it differ from the other Gulf states…
Permalien dans le catalogue collectif Sudoc : http://www.sudoc.fr/160639972
What role does Qatar play in the Middle East and how does it differ from the other Gulf states? How has the ruling Al-Thani family shaped the history of modern Qatar from a traditional tribal society and British protectorate to a modern state? How has Qatar’s economy, which was once based on pearling and fishing, become an economic superpower with one of the highest per capita gross domestic products in the world? Qatar plays a crucial part in the Middle East today. With the second greatest natural gas resources in the region, Qatar’s economic clout is considerable. Allen Fromherz presents a rich and full portrait that analyses Qatar’s growing regional influence within a broader historical context. Drawing on original sources in Arabic, English and French, as well as his own research in the Middle East, Fromherz offers a multi-faceted picture of the political, cultural, religious, social and economic make-up of modern Qatar and its significance within the GCC states and the wider region. This paperback edition has been updated to include discussion of the royal succession from father Hamad bin Khalifa to son Tamim, new developments in Qatar’s foreign policy related to turmoil in the Middle East, and a brief update about preparations for the controversial 2022 World Cup.
Le vilain petit Qatar : cet ami qui nous veut du mal
Auteur Beau, Nicolas (1952-….) ; Bourget, Jacques Marie
Éditeur Fayard Année impr. 2013, cop. 2013
http://www.sudoc.fr/169497631
Enfin, je vous conseille de poser la question sur le site de la BIma (Bibliothèque de l’Institut du monde arabe) notre partenaire Eurêkoi.
Cordialement,
Eurêkoi – Bibliothèque Publique d’Information
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *