I have been doing my research on « Islam and the Internet », and I have published some books (including « Information Control in Arab countries: The politics of Internet Control ») and articles on this theme. Current political events like dissidents use of Social Media (Facebook) in Egypt and Tunisia is also under my interest. Best Regards,
TAGS :
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 03/15/2011  par PARIS – Bibliothèque de l’Institut du Monde Arabe – Monde Arabe, Islam
First, here are some bibliographical references you can find in our library about « Islam & Internet », or about “Internet in Arab countries” :
>Internet and Islam :
– Paroles d’ islam : individus, sociétés et discours dans l’islam européen contemporain = Islamic words : individuals, societies and discourse in contemporary European Islam / dir. par Felice Dassetto .- Paris : Maisonneuve et Larose : European science Foundation , 2000 .- 317 p. : couv. ill. ; 25 cm .- ( Individu et société dans le monde méditerranéen musulman = Individual and society in the Mediterranean Muslim world )
Bibliogr. Index .- 2-7068-1437-3
* MUSULMAN * SOCIETE * ISLAM *
POSITION / INTELLECTUEL / FEMME / CONVERSION / ISLAMISME / IDENTITE CULTURELLE / LAICITE / MEDIA / MOSQUEE / TEMOIGNAGE / INTERNET / EUROPE / TURQUIE / ALLEMAGNE / FRANCE / DANEMARK / SUEDE
Cote BIMA 260 (4) PAR – Level 1
– Shaping the current Islamic reformation / ed. by B. A. Roberson ; .- London : Cass , 2003 .- 262 p. : couv. en coul. ; 22 cm .- (History and society in the Islamic world)
Bibliogr. Index.- Glossaire .- 0-7146-8280-2
* SOCIOLOGIE * REFORMISME * ISLAM * ISLAMISME *
SUNNISME / SHIISME / MOUVEMENT POLITIQUE / MINORITE / MUSULMAN / SHARIA / REVENDICATION / VIE POLITIQUE / BANQUE ISLAMIQUE / DEBAT IDEOLOGIQUE / REGIME POLITIQUE / INTERNET / PAYS MUSULMANS / EGYPTE / ARABIE SAOUDITE / IRAN / EUROPE
Cote BIMA 300.8 SHA – Level 3
– Islam in the digital age : E- Jihad, online fatwas and cyber Islamic environments / Gary R. Bunt .- London : Pluto Press , 2003 .- 1 vol. (VII-237 p.) : couv. ill. en coul. ; 22 cm .- (Critical studies on Islam)
0-7453-2098-8
* COMMUNICATION * ISLAM * TELECOMMUNICATION * INFORMATION *
FATWA / JIHAD / FATWA / RESEAU DE TELECOMMUNICATION / ISLAMISME / INTERNET
Cote BIMA 084 BUN
– La schizophrénie de l’ islam / Anne- Marie Delcambre .- : Desclée De Brouwer Paris , 2006 .- 1 vol. (258 p.) : couv. ill. ; 21 cm
2-220-05619-8
Essai
* ISLAM * VIE POLITIQUE *
CONVERSION / FATWA / ISLAMISME / SHIISME / INTERNET / MONDIALISATION / PAYS MUSULMANS
Cote BIMA 322.1 DEL – level 3
– Les réseaux du livre islamique : parcours parisiens / Soraya El Alaoui .- Paris : CNRS Editions , 2006 .- 1 vol. (232 p.) : couv. ill. en coul. ; 24 cm .- (CNRS Sociologie)
Ann.- Bibliogr. Index. Glossaire .- 2-271-06392-2
* SOCIOLOGIE * LIVRE * ISLAM * ISLAMISME *
LIBRAIRIE / EDITION / TRADUCTION / CULTURE / MUSULMAN / SALON DU LIVRE / LIVRE RELIGIEUX / LIBRAIRIE RELIGIEUSE / REGION PARISIENNE / INTERNET / MARCHE DU LIVRE PARIS / FRANCE / LIBAN
Cote BIMA 300.7 (44) ALA – Level 3
– La démocratie est-elle soluble dans l’ islam ? / sous la direction de Abdellah Hammoudi, Denis Bauchard et Rémy Leveau ; coordonné par Judith Cahen .- Paris : CNRS éditions , 2007 .- 1 vol. (280 p.) ; 23 cm
Bibliogr. p. 267 .- 978-2-271-06494-3
* REGIME POLITIQUE * DEMOCRATIE * ISLAM *
REFORME / GOUVERNEMENT / ETAT / LAICITE / ISLAMISME / DEMOCRATISATION / REVENDICATION / OPINION PUBLIQUE / GEOPOLITIQUE / GOUVERNANCE / INTERNET / SOCIETE CIVILE PAYS ARABES / ARABIE SAOUDITE / IRAN / TURQUIE / ETATS UNIS / IRAK
Cote BIMA 322.1 DEM – Level 3
> Internet in Arab countries : selection in English
Youth and youth culture in the contemporary Middle East : proceedings of the Danish Institute in Damascus / edited by Jorgen Baek Simonsen .- Aarhus : Aarhus university press , 2005 .- 1 vol. (162 p.) : ill. en noir et en coul., couv. ill. en coul. ; 28 cm
Notes bibliogr. .- 87-7934-134-9
Congrès
* SOCIOLOGIE * JEUNES * CULTURE *
TRADITION / MODERNITE / PRATIQUE RELIGIEUSE / SOUFISME / CINEMA / THEATRE / HAMAS / INTERNET / ADOLESCENCE / GUERRE DU GOLFE II / PAYS ARABES / DAMAS / SYRIE / EGYPTE / IRAK / PALESTINE
Cote BIMA 304. YOU – Level 3
– Launching into cyberspace : Internet development and politics in five world regions / Marcus Franda .- Boulder : Lynne Rienner , 2002 .- 297 p. : couv. ill. ; 23 cm
Bibliogr. Index .- 1-58826-037-2
* TECHNOLOGIE NOUVELLE * SYSTEME INFORMATIQUE * ECONOMIE INTERNATIONALE * CONFLIT ISRAELO ARABE * TELECOMMUNICATION *
POLITIQUE ECONOMIQUE / CULTURE / RELATIONS INTERNATIONALES / COMMUNICATION / DEVELOPPEMENT / ISLAM / INTERNET / MOYEN ORIENT / PAYS ARABES / AFRIQUE / ISRAEL / ASIE / EUROPE / RUSSIE / INDE / CHINE
Cote BIMA 084 (53) FRA – Level 3
– Mass media, politics, and society in the Middle East / ed. by Kai Hafez ; Hussein Amin, Douglas A. Boyd, Tourya Guaaybess, Orayb Aref Najjar,… .- Cresskill, N. J. : Hampton Press , 2001 .- 249 p. : couv. ill. en coul. ; 23 cm .- ( The Hampton press communication series ; Political communication )
Bibliogr. Index .- 1-57273-304-7
* COMMUNICATION * MEDIA * SOCIOLOGIE * VIE POLITIQUE *
RESEAU DE TELECOMMUNICATION / PRESSE / TELEVISION / LIBERTE D INFORMATION / POLITIQUE D INFORMATION / INTERNET / DROIT DE LA PRESSE / MOYEN ORIENT / ARABIE SAOUDITE / JORDANIE / EGYPTE / LIBAN / IRAN / PAKISTAN
Cote BIMA 070 (53) MAS – Level 3
– L’ Internet arabe / .- Paris : Institut Choiseul , 2004 .- PP. 7-87 : couv. ill. en coul. ; 24 cm
Contient également : « Le renouveau des relations transsahariennes, étude comparative des cas marocain et égyptien » par S. Wippel ; « Les fatwas politiques de l’ayatollah al- Sistani, sept. 2002- oct. 2003 » par P. Jean Luizard.- Notes bibliogr. .- « Maghreb- Machrek » : n° 178 ; hiver 2003- 2004
Périodique
Cote BIMA 084 INT – Level 3
The Institute of the Arab world isn’t an academic research centre but a cultural centre. If you want to meet researchers about the question of Internet in the Arab world you could contact theses research centres :
IREMAM / IESR :
< http://www.iesr.ephe.sorbonne.fr/index4023.html >
CERSI :
< http://www.cersi.net/etude_islam_correspondance.html >
Mr Gonzalez-Quuijano, researcher ; worked on the Internet in the Arab world
< http://www.gremmo.mom.fr/gonzalez/gonzalez.html >
< http://cpa.hypotheses.org/category/internet >
You will be welcome to visit and work in our library : we are open from Tuesday to Saturday, from 1 pm to 8 pm.
Sincerely
Eurêkoi – Bibliothèque de l’Institut du monde arabe
http://www.imarabe.org/page-sous-section/la-une
https://www.eurekoi.org
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *