I am an undergraduate researcher investigating Western travel in the MiddleEast during the nineteenth century. I am looking for primary sources, particularly: pictures of women, travel journals, and postcards. Would this type of material be in your collection? Furthermore, would this information be digitized, or would it be possible for me to travel there and view them?Thank you for your time.
TAGS :
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 10/10/2014  par PARIS – Bibliothèque de l’Institut du Monde Arabe – Monde Arabe, Islam
You will find in our library several books and travel journals from Western travellers in the Middle East. Most of these books are in French. Here’s a title’s selection – specially in English – available in the library :
– A Victorian traveler in the Middle East: the photography and travel writing of Annie Lady Brassey / Nancy Micklewright .- Aldershot : Ashgate , 2003 .- XV-239 p. : ill., couv. ill. ; 24 cm
Bibliogr. Index .- 0-7546-3202-4
* VOYAGEUR * RELATION DE VOYAGE * PHOTOGRAPHIE * PERIODE MODERNE *
1839 / 1887
FEMME / BRASSEY ANNIE / PHOTOGRAPHE
MOYEN ORIENT / ROYAUME UNI
Location in the library 911.35 (53) MIC – Level 5
– Rivers of time / photogr. by Dame Freya Stark ; with an introd. by Alexander Maitland .- Edinburgh : William Blackwood , 1982 .- 204 p. : ill. en noir et blanc, couv. ill. ; 32 cm
Album photos
MOYEN ORIENT / EGYPTE / TURQUIE / IRAN / KOWEIT
Location in the library 773.3 (53) STA – Level 5
– Focus East : early photography in the Near East : 1839- 1885 / by Nissan N. Perez .- New York : Harry N. Abraham , 1988 .- 256 p. : tout en ill., couv. ill. ; 31 cm
0-8109-0924-3
Album photos
1839 / 1885
PHOTOGRAPHIE / ORIENTALISME / STEREOTYPE / PHOTOGRAPHE
MOYEN ORIENT
Location in the library 773.3 (53) PER – Level 5
– Voyage en Orient / Sylvie Aubenas, Jacques Lacarrière .- Paris : Hazan , 1999 .- 213 p. : ill., couv. ill. ; 25 cm
2-85025-688-9
Album photos
1850 / 1880
PHOTOGRAPHIE / PHOTOGRAPHE
MOYEN ORIENT / SYRIE / LIBAN / PALESTINE / EGYPTE / TURQUIE
Location in the library 773.3 (53) AUB – Level 5
– In Arab lands : the Bonfils collection of the university of Pennsylvania museum / with an introd. by Douglas M. Haller .- Cairo : The American university of Cairo press : Zeitouna , 2000.- Non paginé : ill. en noir et en coul., couv. ill. ; 24 x 36 cm
977-424-569-5
Album photos
* EMPIRE OTTOMAN * SOCIETE *
COLLECTION BONFILS / PHOTOGRAPHE / BONFLIS FELIX / BONFILS ADRIEN / BONFILS LYDIE / UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA MUSEUM
MOYEN ORIENT / EGYPTE / DAMAS / JERUSALEM / LIBAN / BEYROUTH / LE CAIRE / PALESTINE / SYRIE
Location in the library 773.3 (53) INA – Level 5
– Les Orients de Pierre Loti par la photographie / textes de Bruno Vercier .-Paris : Monum, éd. du patrimoine , 2006.- 1 vol. (252 p.) : ill., couv. ill. ; 24 x 18 cm
2-85822-910-4
Album photos
MOYEN ORIENT / TURQUIE / IRAN / MAGHREB
Location in the library 773.3 (53) LOT – Level 5
– Une Amazone en Orient : du Caucase à Persépolis / Jane Dieulafoy .- Paris : Phébus , 1989 .- 407 p. : ill., cartes, couv. ill. ; 21 cm .- (Le Tour du monde ; D’ ailleurs)
2-85940-140-7
* RELATION DE VOYAGE * EXPLORATEUR *
1881 / 1882
ARCHEOLOGIE / VOYAGEUR / FEMME / ARCHEOLOGUE
ASIE / IRAN / CAUCASE / KURDISTAN
Location in the library 911.35 (53) DIE – Level 5
– Veiled half truths : Western travellers’ perceptions of Middle Eastern women / selected and introd. by Judy Mabro .- London : Tauris , 1991 .- 275 p. : couv. ill. ; 22 cm
Bibliogr. .- 1-85043-097-7
Anthologie
* LITTERATURE OCCIDENTALE * RELATION DE VOYAGE * ORIENTALISME * CONDITION FEMININE *
STEREOTYPE / VOYAGEUR / FEMME / SITUATION SOCIALE / VOILE
MOYEN ORIENT / PENINSULE ARABIQUE
Location in the library 911.35 (53) VEI
– Women’s Orients : English women and the Middle East : 1718- 1918 : sexuality, religion and work / Billie Melman .- London : Macmillan , 1992.- XIX- 417 p. f. : couv. ill. en coul. ; 22 cm
Append. Bibliogr. Index .- 0-333-46300-5
* ORIENTALISME * LITTERATURE ANGLAISE * LITTERATURE FEMININE * RELATION DE VOYAGE *
1718 / 1918
FEMME / VOYAGEUR / ECRIVAIN / HAREM / PELERINAGE / STEREOTYPE / LITTERATURE VICTORIENNE / EVANGELISATION
MOYEN ORIENT / ROYAUME UNI
Location in the library 911.35 (53) MEL – Level 5
You may also
– consult the magazine Qantara, which has made a special focus on the women travellers in the Middle East : n° 81, october 2011 http//www.imarabe.org/magazine-qantara/qantara-numero-81>
– get contact with the photographic library of the Arab World Institute : cblouin@imarabe.org
– for digitized resources you may consult Gallica http//gallica.bnf.fr/?lang=EN> or ask your question to your library to know more about the American resources on your subject.
Thank you for your business
Best regards,
Eurêkoi – Bibliothèque de l’Institut du monde arabe – BIMA
http://www.imarabe.org/page-sous-section/la-une
http://www.Eurêkoi.org
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *