I am an American professor writing a book on Malcolm X’s time in the UK and France in 1964 and 1965. He spoke at the Maison de la Mutualite on November 23rd, 1964 and was barred from entering France on February 9th in 1965. I was wondering what documents, books, articles you might have related to Malcolm X, particularly this time in France. I am also researching how French national identity has evolved since 1964 as it related to the arrival of greater numbers of Muslims and other immigrants since the 1960s. What might be helpful?
TAGS :
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 08/12/2011  par PARIS – Bibliothèque de l’Institut du Monde Arabe – Monde Arabe, Islam
Dear Sir,
Here are some informations & ressources about Malcom X in Paris :
– BDIC’s ressources : D. Guerin archives
Bibliothèque de documentation internationale contemporaine. Nanterre, Hauts-de-Seine
BDIC
6, allée de l’Université
92001 – Nanterre CEDEX – France
01.40.97.79.00
Catalogue en ligne
Contact : Courrier@bdic.fr
> Répertoire national des manuscrits littéraires français du XXe siècle. Bibliothèque de documentation internationale contemporaine
Guérin, Daniel (1904-1988)
Papiers personnels
Cote : MS. F° DELTA Rés. 688, carton 24, dossier 1
Titre : Dossier « Mémoires » de Daniel Guérin : divers, dont conférences à travers la France, rencontre avec Malcolm X. 1964
Date : 1964
Importance matérielle : 1 chemise
Présentation du contenu :
Comprend : lettres (dont M. Bonnet), notes, coupures de presse, autographe de Malcolm X, entretien dactylographié sur l’Algérie avec M. de Broglie, ministre ; faire-part de la mort d’A. Rosmer, tracts
Index : Guérin, Daniel (1904-1988) [Éditeur scientifique]
Guérin, Daniel (1904-1988) [Destinataire de lettres]
Bonnet, Marguerite [Auteur]
– Malcolm X speaks in Paris : audio archive on the web site Brother Malcolm :
– Two documents published in the French review « Présence africaine », n° 62, 1967 :
> Extract (in French) of Georges Breitman’book : the last year of Malcolm X : the evolution of a revolutionary, Merit publishers, 1967
> « Malcolm X in Paris, by the afro-cuban writer Carlos More
– Mutualité’s Documentation Center :
Mutualité française,
Service fédéral de documentation
255, rue de Vaugirard
75015 Paris
Tél. : 01. 40. 43. 33. 30
Fax : 01. 56. 08. 40. 03
Responsable : Jadwiga Prochalski Jadwiga.Prochalski@mutualite.fr
Autre contact :doc.federale.@mutualite.fr
Consultation : sur rendez-vous, du lundi au vendredi, de 14 h à 16 h 30.
– Archives nationales de Paris :
– Kofi Natambu wrote a biography on Malcolm X in which you can find several pages about his visit in Paris in 1964 and 1965 :
« Malcolm X critical lives », 2001 ISBN 978-0028642185
– INA’s Archives (Institut national de l’Audiovisuel) : Malcolm X in Paris
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *