Existe t-il un livre en anglais sur Oradour sur Glane? Merci
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 03/05/2010  par PARIS Bpi – Actualité, Art moderne, Art contemporain, Presse
Bonjour,
Voici la notice d’un livre trouvé sur Google books et partiellement accessible en ligne en cliquant sur le bouton « aperçu du livre ».
Martyred village: commemorating the 1944 massacre at Oradour-sur Glane Partie 804
Par Sarah Bennett Farmer
Berkeley: University of California Press, 1999. xvii + 300 pp. …
Présentation du livre
Among German crimes of the Second World War, the Nazi massacre of 642 men, women, and children at Oradour-sur-Glane on June 10, 1944, is one of the most notorious. On that Saturday afternoon, four days after the Allied landings in Normandy, SS troops encircled the town in the rolling farm country of the Limousin. Soldiers marched the men to nearby barns, lined them up, and shot them. They then locked the women and children in the church, shot them, and set the building and the rest of the town on fire. Residents who had been away for the day returned to a blackened scene of horror, carnage, and devastation.
In 1946 the French State expropriated and preserved the entire ruins of Oradour. The forty acres of crumbling houses, farms and shops became France’s village martyr, set up as a monument to French suffering under the German occupation. Today, the village is a tourist destination, complete with maps and guidebooks.
In this first full-scale study of the destruction of Oradour and its remembrance over the half century since the war, Sarah Farmer investigates the prominence of the massacre in French understanding of the national experience under German domination. Through interviews with survivors and village officials, as well as extensive archival research, she pieces together a fascinating history of both a shattering event and its memorial afterlife.
Complemented by haunting photographs of the site, Farmer’s eloquent dissection of France’s national memory addresses the personal and private ways in which, through remembrance, people try to come to terms with enormous loss. Martyred Village will have implications for the study of the history and sociology of memory, testimonies about remembrances of war and the Holocaust, and postmodern concerns with the presentation of the past.
Aperçu limité – Notes sur l’article: ptie. 804 – 1999 – 300 pages
En espérant que cela conviendra pour votre mari…
Cordialement,
Eurêkoi – Bpi (Bibliothèque publique d’information)
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *