I have been trying to find the obituaire of a famous French cinema and television actor. His name was RENE( accent grave on last e) HAVARD Rene Havard was born in Paris in 1923 and died in Paris December 7,1987. His father ,Maurice Havard was , I believe, an executive with the Renault auto company. If you search the Internet you will see that he appeared in many films in the 1950’s and 1960’s as well as television in the 1970’s . He was also an author and wrote the screenplay for ‘un taxi pour tobrouk’ ( excuse spelling mistakes) I need to know – and I believe an obituaire will tell me this- if had any children.
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 06/17/2010  par PARIS Bpi – Actualité, Art moderne, Art contemporain, Presse
Hello,
We couldn’t find any référence in film dictionaries or yearbooks such as :
*Auteur : Tulard, Jean [*74 doc.]
Titre : Dictionnaire du cinéma. [2], Les acteurs /
Édition : 8e éd. revue et augmentée
Éditeur : [Paris] : R. Laffont, impr. 2007
Description : 1 vol. (1241 p.) : couv. ill. en coul. ; 20 cm
Collection : Bouquins
Résumé : Dictionnaire d’acteurs célèbres et d’autres moins connus proposant pour chacun sa filmographie et une brève évocation de sa carrière
*Auteur : Dureau, Christian
Titre : Dictionnaire des acteurs de cinéma /
Éditeur : Paris : Tournon, [*35 doc.] impr. 2006
Description : 1 vol. (915 p.) : ill., couv. ill. en coul. ; 24 cm
Résumé : Dans ce dictionnaire, les comédiens les plus connus côtoient des vedettes oubliées. A chaque acteur correspond une photographie, une fiche d’identité, une note biographique et une filmographie.
* Titre : Magill’s cinema annual /
Éditeur : Farmington hills(MI) : The Gale group [*2 doc.]
Description : 29cm
Sujets : Cinéma–Répertoires [*9 doc.]
Autre auteur : Magill, Frank Northen, [*5 doc.]
Périodicité : annuel
Etat de coll. : 1983 –
year 1987
==> There is a biographical note in the following dictionnary but it only mentions that R. Havard was dead in Paris (9° arrondissement) in 1987/12/07 and was buried in Bourg-la-Reine cimetery (92340)
Auteur : Foucart, Yvan
Titre : Dictionnaire des comédiens français disparus : 543 portraits, 1170 noms /
Édition : 3ème éd.
Éditeur : Mariembourg (Belgique) : Grand Angle, 2000
Description : 895 p. : ill. ; 24 cm
Sujets : Acteurs de cinéma–France–Dictionnaires
==>A short obituary was published in Libération (French newpaper) but there is no mention of his private life:
10/12/1987 LIBERATION La mort de René Havard 1
==>in World Biographical Information System (WBIS) Online
WBIS Online is the most comprehensive biographical database available, providing short biographical information on over 6 Million people from the 8th century B.C. to the present. Included are 8.4 Million digital facsimile articles from biographical reference works.
Access to digitized articles is subscription based.
Nom: Havard, René
Sexe: masculin
Année de citation: 1953
Profession: acteur
Classification professionnelle: Acteurs (622)
Archives: Archives Biographiques Françaises (ABF)
Titre abrégé: Annuaire: Cinéma
Citation de source: Annuaire biographique du cinéma et de la télévision en France, en Belgique et en Afrique du nord / publié sous la direction générale de René Thevenet. – éd. complémentaire. – Paris : Contact, 1957
This yearbook is listed in the National library catalog for 1953-54 (quotation), Bnf
Type : texte imprimé, publication en série
Titre(s) : Annuaire biographique du cinéma et de la télévision en France [Texte imprimé] / dir. René Thévenet
Variante(s) historique(s) du titre :
– Annuaire biographique du cinéma et de la télévision en france, en Belgique et en Afrique du Nord, 1957
– Annuaire biographique du cinéma et de la télévision en France et en Belgique, 1962/63
Numérotation : Tome 1 (1953/54)-19??
Publication : Paris : Contact-Organisation, 1954-19??
Description matérielle : In-8
Notice n° : FRBNF32695686
You can ask the Bnf reference service
Ask a librarian (SINDBAD)
SINDBAD (Service d’INformation Des Bibliothécaires A Distance) is a free reference service providing
document references (books, journals, music CDs, films, etc.) on all subjects
and factual information : biographical elements, facts, figures and dates.
http://www.bnf.fr/en/collections_and_services/a.ask_a_librarian_sindbad.html
There is a biographical note in these two data bases
==>Film Index International is a major information resource for entertainment films and personalities produced in collaboration with the British Film Institute.
Name: René HAVARD
Activity: Cast, Scripting
Born: 1923, Paris, France
Died: 1987
Films: Un GRAND AVOCAT (1983)
PAS D’ORCHIDÉES POUR MISS BLANDISH (1978)
Gli EROI (1973) — Original novel
LOST COMMAND (1966) — Cast: Raspeguy’s Brother
À COUTEAUX TIRÉS (1963) — Cast: Bobby
Le DERNIER QUART D’HEURE (1962)
MANDRIN, BANDIT GENTILHOMME (1962) — Script
GIGOT (1962) — Cast: Albert
AMOUR, AUTOCAR ET BOÎTES DE NUIT (1960)
Un TAXI POUR TOBROUK (1960) — Script; Adaptation
La VACHE ET LE PRISONNIER (1959) — Cast: Bussière
BABETTE S’EN VA-T-EN GUERRE (1959) — Cast: Louis
Les VIOLENTS (1958) — Cast: Inspector Damien
BOB LE FLAMBEUR (1956) — Cast: Inspector Morin
Notes: Died of a heart attack.
References: Film Francais (0397-8702) n.2173 , 25 December 1987, p.22, French
==>in Bifi catalog (Film library), you can find many références but no biography
http://cineressources.bifi.fr/recherche_t_r.php?type=PNP&pk=63853&rech_type=P&textfield=havard+ren%E9&rech_mode=contient&pageF=1&pageP=1>
Documents dont René Havard est l’auteur
1 dossier(s) d’archives
Documents dont René Havard est le sujet
1 dossier(s) d’archives
53 films (1 à 15) liés à René Havard et rattachés aux collections
A couteaux tirés de Charles Gérard – 1963
1 affiche(s) | 1 dossier(s) d’archives | 2 dossier(s) de photos | 1 revue de presse numérisée |
I am afraid we have exhausted all the possibilities we have got!
Best regards,
Eurêkoi – Bpi (Bibliothèque publique d’information)
http://www.bpi.fr
Home A
Thème(s) :
Vous aussi vous avez une question ?
POSEZ-NOUS VOTRE QUESTION
Laisser un commentaire
Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *